Csírák.hu és Natúr Ételbár (élő torták Pécsett)

 

forrás: www.facebook.com/naturetelbar

Sajnos egyre több embert érint valamilyen ételallergia, sokan pedig – ilyen-olyan megfontolásból – önként választják, hogy lemondanak a finomított élelmiszerek fogyasztásáról (pl. liszt, cukor). Számukra jelenthet megoldást az élő torta, mely se tojást, se glutént, se tejet nem tartalmaz. A textúrákat tekintve talán kicsit egysíkú, de a lehetséges ízkombinációk száma szinte végtelen.

 

Desszert.Neked (egy kis francia vonal és ha már figura torta…)

 

 

forrás: www.facebook.com/pages/DesszertNeked

Korponai Péter és egykori tanítványa, Borszéki-Ékes Beatrix közös gyermeke a cukrászműhelyként és főzőiskolaként is működő mini birodalom. Aki ismer, tudja, nem szívlelem a figura- és tematikus tortákat, de ha egyszer mindenképpen ilyesmit kellene beszereznem, kizárólag őket választanám. Gyönyörű, sallangmentes kivitelezés, letisztult forma és 100%-os beltartalom.

 

Gerbeaud (tradíció és innováció)

 

forrás: www.gerbeaud.hu

Kicsit elfogult vagyok, mert volt alkalmam belülről is megismerni (egy kicsit), sőt gyakorlatilag az első testközeli élményem volt a minőségi cukrászattal, de ha teljesen objektíven nézem is, a korábban Kolonics Zoltán vezette kreatív műhely nagyszerű desszerteket készít, követve az aktuális nemzetközi trendeket, alapul véve a minőségi alapanyagok használatát, a technológia alapos ismeretét és a kreativitás biztosította szabad szárnyalást. All time favorite: barackos sós mogyorós – hmmmmmm……

 

Jókai Cukrászda (francia vonal pécsi műértőknek)

 

forrás: www.facebook.com/jokaicuki

Végre-végre, nagyon hosszú idő után Pécsett is lehet cukrászdában sütizni úgy, hogy az ember jó szájízzel kel fel az asztaltól (a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt). Számomra a műhelyben dolgozó Füzes Kata – aki hozzám hasonlóan kisebb kerülővel jutott el a cukrászathoz, garanciát jelent a minőségre. Állandóan változó szezonális kínálat nem csak sütik, de fagylaltok, sorbet-k tekintetében is. Háromszoros hip-hip-hurrá a Jókai Bisztró tulajdonosainak, hogy belevágtak!

 

Rózsavölgyi Csokoládé (a legfinomabb bonbon, amit valaha kóstoltam)

 

forrás: rozsavolgyi.com

A bolti, silány minőségű, ócska alapanyagokból készülő utánzatokról természetesen nem is beszélünk, de a Rózsavölgyi bonbonok bizony jócskán kiemelkednek a kézműves termékek palettájából is. Sokféle kézzel készült csokoládét, bonbont kóstoltam már, de egyik sem ajándékozott meg még csak hasonló élménnyel sem. Az íz, a textúra és a külcsín mind magával ragad és nem ereszt még hosszú órákkal az elfogyasztás után sem. Nem mellesleg számos nemzetközi díjat nyertek már…

 

Váci Desszert Szalon (mesteriskola)

 

forrás: diningguide.hu

Mihályi László az eddigi egyetlen magyar csapat tagja, akik eljutottak a lyoni “cukrász világbajnokság” döntőjébe, a cukrászmesterség csínját-bínját állítólag (mily meglepő) nem a szakiskola gyakorlati képző helyén sajátította el, sokkal inkább egy nagy nevű szálloda cukrászaként, illetve külföldön – vízen és szárazföldön. Ezeknek az éveknek és szakmai tapasztalatoknak köszönhető a váci Desszertszalon kínálata, ami ízig-vérig minőség. Alapos, személyes tesztelés alapján állíthatom, hibátlan!

 

Zazzi Cukrászda (a legjobbak egyike)

 

forrás: azizlelo.hu

Vajon miért is érzek mély vonzalmat a Zazzi iránt? Talán mert két pályaelhagyó hölgy saját cukrászatról szőtt álmának megvalósulása? Talán mert folyamatosan magas minőségű, különleges süteményekkel kápráztatnak el? Esetleg azért, mert filozófiájuk nagyon hasonlít az én cukrászattal kapcsolatos elképzeléseimre? Mindenki döntse el maga, egy finom Zazzi sütemény mellett!