A Yokka Desszertműhely elődje a 2011 és 2013 között működő Yokka Kézműves Cukrászműhely volt, mely családi vállalkozásként célul tűzte ki, hogy minőségi alapanyagokból finom süteményeket készítsen, lehetővé téve az édesszájú pécsi közönségnek, hogy megtapasztalja milyen is a valódi tejszínből és vajból, színezék és aroma nélkül készülő sütemény. A – többnyire visszatérő – vendégektől számtalan pozitív visszajelzés érkezett, 2012-ben pedig a TimeOut Pécs magazin az év pécsi termékének választotta a Yokka sütiket. Már ebben az időszakban is sokan kerestek meg minket, hogy jöhetnének-e hozzánk tanulni, de az akkori rendszerünk erre nem adott lehetőséget.

Ebben az időszakban jelentek meg rólunk az alábbi cikkek:

Pécsi Borozó - 2012. január

TimeOut Pécs - 2012. június

Az élet úgy hozta, hogy 2013-ban befejeztük korábbi tevékenységünket, nem készítettünk több Yokka sütit és tortát. Én magam nem távolodtam el túlságosan a cukrászattól, hiszen a következő évben kirándulást tettem a cukrászati szakoktatásba és az éttermi cukrászatba is. Sajnos ezek egyike sem volt az én utam. Mivel azonban – ahogy azt pedagógus végzettségem is mutatja – szeretek tanítani, 2015-ben úgy döntöttem, hogy az általam képviselt elvek mentén belekezdek saját tematikájú desszert workshopok szervezésébe, amiben azóta is állandó társam mindenki Era mamája.

2015 február elején került sor az első macaron, illetve cupcake témájú workshopra, melyeken akkor - a műhely kialakítása miatt - mindössze 3 fő tudott részt venni. Némi belső átalakítást követően ugyanazon év májusában már 6-ra emelkedett a lehetséges résztvevők száma. Néhány hónappal később, egy informatikai fejlesztésnek köszönhetően elkészült a Yokka Desszertműhely honlapja is, így elérhetővé vált az online regisztráció is. Ebben az időszakban tartották első workshopjaikat azok a szakemberek, akik azóta is tagjai a Yokka csapatnak. Az oktatók köre az elmúlt időszakban folyamatosan bővült, így szélesítve a desszertműhely által kínált programok repertoárját.

2017 nyarán ismét átalakítottuk a műhelyt, hogy immár elnyerje végső formáját. Az átalakításnak köszönhetően ettől kezdve 8 főt tudunk fogadni programjainkon, melyeket igyekeztünk vendég előadók meghívásával is kiegészíteni. Így került sor 2018-ban több alkalommal egész napos karamell és cukorvirág, food styling, illetve kézzel készült tészta workshopokra is.

Ekkor jelentek meg rólunk az alábbi cikkek:

Dunántúli Napló - bama.hu - 2017. november

Made in Pécs - 2017. november

2018 januárjában újabb lépésre szántuk el magunkat és elindítottuk főzőiskolai programjainkat is, melyek nagyszerűen egészítették ki akkori desszert workshopjainkat. Ettől kezdve havonta néhány alkalom erejéig a főzésé lett a főszerep a desszertműhelyben.

Ugyanebben az évben került sor az első, gyermekek számára szervezett 5 napos Yokka táborokra, ahol a többi programhoz hasonlóan 8 résztvevő ismerkedhetett a sütés-főzés örömeivel és a gasztronómia különböző területeivel.

2019 márciusában a Yokka Desszertműhely kezdeményezésére és irányításával, rengeteg szakmabeli barát áldozatos közreműködésével és támogatásával valósulhatott meg az I. Pécsi Macaron Ünnep, amiről az alábbi cikkekben olvasható egy-egy nagyszerű összefoglaló:

Pécsi Borozó - Pécsi Macaron Ünnep - 2019. március

Univ Pécs - Pécsi Macaron Ünnep - 2019. március

2019-ben tovább bővítettük a Yokka táborok tematikáját is, így a 10-12 évesek két különböző programon vehetnek részt, a 13 év felettiek számára pedig elindítottuk a fél napos cukrász táborunkat.

2019 novembere több szempontból is fontos számunkra, hiszen ebben a hónapban indulnak angol nyelvű workshopjaink, ahol különböző nemzetiségek ételeit autentikus módon, eredeti házi receptek alapján ismerhetik meg a résztvevők. Emellett pedig végre elérhetőek lesznek online desszert kurzusaink is, melyek segítségével bárki a sütemények és torták készítésének szakértőjévé válhat.

Büszke vagyok rá, hogy tevékenységünket a szakma és minőség iránti elkötelezettség, illetve a folyamatos innováció jellemzi, egyúttal hálás vagyok, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak és osztják ezeket az értékeket.

Szabó Réka Kata

Yokka Desszertműhely